לכאורה כלים מוטורים מקצועיים כגון מכסחת דשא או טרקטורון דשא (ושאר כלים אחרים) בנויים באופן חכם שממזער פגיעה, הן במי שעובד עם הכלי והן במי שנמצא ליד. בפועל, יש לא מעט סכנות שכרוכות במגע עם כלים מורכבים מעין אלו, ועל כן בטיחות היא מעל הכול. מבקשים לעבוד בגינה או בשטח ולצאת ללא כל פגע? יש מספר כללי ברזל שחשוב להקפיד עליהם. אספנו עבורכם מספר כללים שיאפשרו לבצע את העבודה הרצויה בצורה הרצויה – לקרוא ולהפנים!
טרם העבודה יש לבחון היטב את פני השטח. כך למשל אם עומדים לכסח את המדשאה, חשוב לבדוק שאין בה עצמים זרים (כגון אבנים גדולות, או משחקים של הילדים), יש לוודא שלא נמתחו כבלי חשמלי על פני השטח וכדומה. עומדים לעבוד עם טרקטור? יש לוודא שלא מוטמנים בשטח קווי מים, כבלי חשמל וכדומה, ואף יש לבחון שלא קיימים בשטח (או לצידו) תעלות או בורות לא צפויים.
יש להבין שעבודה בטיחותית על כלי גינון מאסיביים אינה רק מושפעת מאופי העבודה, אלא גם מאיכות המוצר שרוכשים. אי לכך בעת בחירה אין רק לבדוק סוג מנוע, פעולת להבים, פעולות משלימות וכדומה, אלא גם הכרחי לבחון כראוי באלו תקני בטיחות הכלי עומד, כאשר המטרה היא לבחור בכלי שמציע את התקנים המחמירים ביותר. כך למשל נציין שאם בוחרים בכלי חשמלי שפועל במתח של 220 וולט, עליו לדעת להציע בידוד כפול. עוד נציין שבחירה בכלי של חברה לא מוכרת, או עבודה חד פעמית עם כלי מושאל, גם כן עשויה לסכן, וזאת כי לא פעם מספיק שחלק מסוים תקול, כדי להציב אותכם בפני סכנה ממשית.
חשוב ביותר לוודא שמפעילים ומתחזקים כלי גינון מאסיביים רק בהתאם להוראות יצרן, ואף לפני תחילת העבודה יש להיעזר בספר ההוראות, וזאת כדי להבין אלו פעולות בטיחות חשוב לבצע לפני, אחרי ותוך כדי העבודה. כך למשל נציין שיש לשים לב לא למלא דלק כל עוד המנוע חם )או כל עוד המנוע פועל), ואם עובדים עם טרקטורון, יש לוודא שלא מעמיסים על כף ההעמסה יותר ממה שמותר, כמובן בהתאם להוראות היצרן.
עומדים להתחיל לעבוד על כלי מסוים? לפי תחילת העבודה הכרחי לבחון שהוא נמצא במצב תקין. כך למשל נציין שלקראת עבודה עם מכסחת דשא חשוב לבחון שהמגן שמצוי לצד הפתח של פליטת העשב מורכב כראוי (מונע העפה מסוכנת של חצץ). יש לוודא שהמנגנון שאחראי על השבתת פעולת הסכין (ברגע שמורידים את היד מידית הדחיפה) פועל כהלכה וכדומה.
אם זוהי הפעם הראשונה שעומדים לעבוד עם אותו כלי ספציפי, רצוי לעצור לעלעל בספר ההוראות, וזאת גם אם בסה"כ העבודה מוכרת. לצורך הדוגמה נציין שגם אם כבר הייתה לכם מכסחת דשא בעבר, אך זה עתה רכשתם דגם חדש, בהחלט יש טעם לעבור בקפידה על הוראות היצרן, ואם ניתן, גם לראות סרטון הדרכה. מדוע כל זאת הכרחי? לעיתים מספיק שינוי מינורי במנגנון, כדי להוביל לטעות שתעלה לכם בבריאות.
יש כלי עבודה שמחייבים ביגוד מגן, ועל כן מומלץ להקפיד על כך, גם אם תחילה הצורך נראה כמו עוד הגדלת ראש. שנדגים? אם עובדים עם טרקטור, חובה לחבוש קסדה ולהצטייד בנעלי בטיחות ובאוזניות. עובדים עם מכסחת דשא? בהחלט מומלץ לעבוד עם אוזניות, וזאת כי בדרך כלל רמת הרעש עוברת את סף הרעש המותר – 85 db. עובדים עם מפוח עלים? מוטב לעטות נשמית (מגנה מפני שאיבה מוגברת של אבק) ולעטות משקפי מגן.
סיימתם לעבוד עם מכסחת הדשא או עם הטרקטור החקלאי, יש לוודא שמשאירים את הכלי מאוחסן כנדרש, בהתאם להוראות הבטיחות. כך למשל נחדד שאין להשאיר טרקטור פועל ללא השגחה ואין להשאיר טרקטור עם כף העמסה תלויה באוויר.
עתה כאשר כללי הבטיחות יותר ברורים, נוסיף ונציין מספר דגשים כללים: תמיד מוטב לעבוד בשעות האור, כל עוד ניתן לאתר בקלות מכשולים ולבחון היטב את פני השטח. מוטב להימנע מעבודה לצד אנשים או ילדים (תוך כדי העבודה עשויים לעוף אבנים ושאר חפצים), ואף מוטב לעבוד רק כשמרגישים טוב, רק שכשירים לבחון את מצבו של הכלי טרם תחילת העבודה, ולא כשממהרים לסיים את המשימה. בברכת עבודה בטוחה ונעימה!
מלאו פרטים וניצור עמכם קשר